Green Parks affärsidé är att långsiktigt äga, förvalta och utveckla hållbara garagefastigheter med hjälp av den senaste digitala tekniken och de absolut bästa tjänsterna för kunden.

Nytt för i år är det strategiska samarbetet med den ambulerande biltvätten Woshapp som tvättar bilar utan vatten, Elbilio som hyr ut elbilar i garagen – och samtal förs även med Green Point som driver taxihubbar där chaufförerna kan ta en paus, något att äta och samtidigt tvätta av bilen. Allt för att skapa trygga, befolkade garage med rätt service.

I kombination med detta jobbar Green Park hela tiden för att kommersialisera udda outnyttjade ytor.

Ett lyckat exempel på detta är samarbetet med Urban Oasis som säljer närproducerade färska grönsaker året runt med hjälp av hydroponisk odling, det vill säga odling i vatten utan jord och utan solljus. Nu har de ansökt om bygglov för den första Megafarmen i bergrummet i Liljeholmen.

Ett annat exempel är den dialog som förs med Stockholms stad och Stockholms kultur- och nöjesaktörer för att med gemensamma krafter värna om kulturen i Stockholm, där en idé är att använda p-hus till kulturella ändamål som konserter och klubbar.

 

URBAN OASIS är ett foodtech företag vars affärsidé är att nyttja underjordiska utrymmen mitt i större städer för hydroponiska odlingar, det vill säga hållbara odlingar utan varken jord eller soljus.

Bakom företaget står Albert Payaro och Lasse Kopiez. I dag importeras 70% av grönsakerna som äts i Sverige. Istället för att skeppa mat över halva jorden erbjuder de hyperlokal, färsk, hållbar och näringsrik mat till Stockholmarna.

”I Green Parks ytor under jord kan vi med hjälp av den här tekniken producera hållbar, närodlad och näringsrik mat i stadsmiljö. Det är spännande när agrikultur och teknik möts och det kan leda till nya resurseffektiva odlingssätt. Med hjälp av den här tekniken kommer vi kunna erbjuda färska närodlade grönsaker året runt även i Sverige”, säger Albert Payaro, grundare och VD på Urban Oasis.

Enligt Lasse Kopiez och Albert Payaro har enbart lokalen i Liljeholmen kapacitet att odla så mycket som fem ton grönsaker per dag. Det är tillräckligt mycket grönsaker för att 100 000 personer ska få sitt salladssug stillat.

I skrivande stund handläggs bygglovet för att bygga den första Megafarmen där allt som odlas kommer att bevakas, mätas och analyseras i jakten på det optimala odlingsklimatet för att få fram de nyttigaste grönsakerna.

WOSHAPP grundades sommaren 2016 med visionen att revolutionera biltvättsmarknaden genom att ta biltvätten till din bil och inte tvärtom. Idén fick grundaren Jens Karlsson när han arbetade extra med att tvätta bilar hemma hos Skype-grundaren Niklas Zennström. Idag finns Woshapps hållbara och mobila biltvätt i Stockholm och Göteborg där de tvättar bilar åt både privatpersoner och företag, i bland annat Green Parks garage.

”Vårt strategiska samarbete med Green Park och expansionen till Göteborg är två viktiga steg i att uppnå vår vision om att revolutionera biltvättsbranschen på ett hållbart sätt. Just nu växer vi kraftigt och planerar att expandera geografiskt och Göteborg är det första steget på den resan”, säger Jens Karlsson, VD och grundare av Woshapp.

För att använda tjänsten som privatperson laddar du ner appen för Android eller IOS och bokar biltvätten. Som företagskund går det också att boka biltvätten genom appen, men det finns även möjlighet att sätta upp ett löpande tvättschema för att minimera administrationen för de anställda.

Woshapp använder en beprövad tvätteknik som sparar runt 200 liter vatten per tvätt (det är 99% av det vatten som normalt används).

Alla bilvårdare genomgår en utbildning och lär sig – inte bara hur Woshapp tvättar bilar på ett säkert sätt – utan också de värderingar som Woshapp står bakom kring miljö och hållbarhet.

Sedan starten har Woshapp gjort nästan 15 000 tvättar och fler blir det för varje dag – inte minst tack vare det strategiska samarbetet som inletts med Green Park.

GREENPOINT erbjuder en dygnet-runt-öppen, fullt utrustad servicestation för taxiförare med tillgång till en rad tjänster som miljövänlig biltvätt, laddstolpar, verkstad, toalett och dusch, matsal med kaffe och fika, vilolounge med massagestolar, läsplattor, motionsrum och samtalsrum. Anläggningarna är strategiskt placerade utifrån yrkesförarnas hotspots och förarna ges tillgång till anläggningen via sitt förar-ID. I kombination med detta erbjuder Green Point tillfälliga eller permanenta pop-ups/showrooms till väletablerade aktörer inom fordonsnära tjänster som en kanal för dem att nå Stockholms yrkesförare.

”I vår strävan efter att utnyttja de ytor vi har på bästa sätt och samtidigt skapa trygga och moderna garage är ett samarbete med Green Point väldigt intressant”, säger Jesper Ericsson, partner Green Park.

I samarbete med de stora taxibolagen har Green Point som målsättning att på sikt kunna erbjuda ett nätverk av servicestationer över hela landet. I dagsläget har de avtal med ett antal åkerier som totalt har ca 1 800 bilar.

AUTOLIFEGARAGET AutoLife.se startades 2009 som en virtuell mötesplats för sportbilsägare. Sajten har cirka 10 000 medlemmar från hela landet. 2012 påbörjades en diskussion med Green Park om att skapa ett garage enbart för superbilar.

För att få parkera i garaget skulle det alltså krävas en riktigt exklusiv bil – en Ferrari, Lamborghini, Maserati, Aston Martin eller Porsche. Ett garage enbart för superbilar är ett helt unikt koncept för Norden.

Vi sammanförde AutoLifes medlemmar med Green Parks erfarenhet kring fastigheter och skapade norra Europas häftigaste garage. Garaget, en lokal om 2 200 kvadratmeter på Gärdet, byggdes om med individuella boxar för varje hyresgäst samt en tvättplatta och en lounge- och bardel. Det finns även ett avancerat mediasysytem för ljud och bild. Allt är av högsta kvalitet. Verksamheten har drivits i snart sju år.

”Lokalen är inte bara ett garage – här arrangeras även många events. Ferrari, Lamborghini, Aston Martin och Rolls-Royce är några bilmärken som har valt att lansera sina senaste modeller här”, berättar Björn Lagercrantz, VD på Autolife.

ELIBILIO är en bildelningstjänst som gör det möjligt för kommuner, företag, föreningar och fastighetsägare att starta egna, 100 procent eldrivna och digitaliserade fordonspooler. Elbilio står för fordon, skötsel och support och den tekniska plattformen, vilket gör att fordonsflottan kan optimeras och skräddarsys efter behov vad gäller antal fordon, fordonstyp och tillgänglighet. Målsättningen är att erbjuda ett miljövänligt, kostnadseffektivt och smidigt alternativ till att äga bil.

”Vi ser att smarta fordonspooler kan ersätta dagens traditionella bilägande och skapa en mer hållbar mobilitet. Idag används en bil fem procent av tiden, det är inte rimligt. En delad bil rullar många gånger så mycket. Ska vi öka mobiliteten samtidigt som det blir allt trängre i städerna behöver vi börja dela, inte minst för miljöns skull”, berättar Jesper Lönnqvist, VD på Elbilio.

Enligt Jesper spelar fastighetsägarna en viktigt roll för hur fort omställningen kommer att gå i och med att de kan hjälpa till att omvandla sina parkeringsplatser till mobilitetshubbar för de som jobbar och bor i området. I Liljeholmen finns Elbilios elbilar både i Bergrumsgaraget och på gatan utanför.

Marknaden för smart mobilitet kommer att tiodubblas och omsätta över 300 miljarder US dollar fram till 2025, enligt en studie från UBS. År 2040 beräknas halva dagens fordonsflotta vara samägd. Elbilspooler är en viktig nyckel för att effektivt minska persontransporters klimatpåverkan och främja samägande i så väl städer som på landsbygden. Idag finns Elbilios elbilar i tio orter i Sverige, från Umeå till Lund.

SKAVSTA FLYGPLATS är den fjärde största flygplatsen i landet. Förutom Green Parks nya parkeringsanläggning som omfattar ca 1 000 p-platser, har ett samarbetsavtal skrivits med Stockholm Skavsta Flygplats som innebär att Green Parks samarbetspartner Parkando tar över driften av samtliga p-platser på flygplatsområdet – vilket ger totalt cirka 6 000 p-platser.

”För oss som företag är det ett bevis på att vår vision om att
digitalisera den här branschen var rätt tänkt och det är bra att
fler uppskattar och ser värdet av våra tjänster”, berättar Jesper
Ericsson.

För att öka servicen ytterligare för resenärerna planeras ett nytänkande hotellkoncept som är ett mellanting mellan hotell och uppgraderat vandrarhem där det kommer att finns eldrivna lådcyklar för att ta sig till och från flygplatsen om shuttlebussen precis har gått.

”Det är många som reser långväga för att flyga från Skavsta flygplats och då vill vi finnas där med övernattningsmöjligheter
som svarar upp mot deras förväntningar. En trend runt om i världen är uppgraderade vandrarhem och det är något vi har tagit fasta på. Prisvärt, enkelt och hållbart”, fortsätter Jesper.