Green Proptech är gruppens digitala innovationshub där man hela tiden söker nya vägar att med teknikens hjälp öka nyttan och lönsamheten på befintligt fastighetsbestånd, samtidigt som man ökar servicegraden mot slutkund.

Några exempel är Mobility 46, Parkando, Elbilio och Instabox som alla ökat nyttjandegraden och servicen med hjälp av smarta digitala plattformar. Gruppens Proptech-satsningar har även varit starkt bidragande till den multiuse-strategi som blivit Green Groups signum.

PARKANDO fortsätter sitt framgångsrika arbete med att digitalisera, systematisera och utveckla den klassiska parkeringsplatsen; från en biyta som står outnyttjad ca 70% av tiden till en uppkopplad dynamisk och levande miljö med varuleveranser direkt till garaget, upphämtning och lämning av kemtvätt, däckbyte och förvaring, miljövänlig biltvätt, takboxförvaring och mycket mer.

”Det finns egentligen inga gränser för vilka tjänster ett modernt
garage kan erbjuda. I det större perspektivet hjälper Parkando
staden och fastighetsägarna att hitta vägen mot ett hållbarare
samhälle, samtidigt som vi utökar servicen och tjänsterna mot
våra kunders kunder, parkörerna”, berättar Tobias Wallin, VD på
Parkando

Företaget grundades 2011 med målet att förändra användningen av garaget och synen på den ofta undangömda ytan. Idag hjälper de flertalet av landets allra största fastighetsägare att omvandla sina garage till uppkopplade serviceenheter som ger bättre service och nya intäktsströmmar för fastighetsägaren. Under året har stora och viktiga kontrakt skrivits med både Vasakronan, Humlegården och Skavsta flygplats.

MOBILITY 46 är ett litet, visionärt team, som med hjälp av den senaste tillgängliga tekniken arbetar för ett bättre och mer effektivt utnyttjande av fastighetsägares befintliga garage- och parkeringstillgångar. De har utvecklat Park46 som är ett affärssupportsystem som digitaliserar och integrerar alla parkeringshanteringsprocesser i ett enda, användarvänligt administrationsverktyg.

De underlättar ökad användning av elbilar, laddning samt bildelning – och de gör vad de kan för att minimera miljöskadande tomgångskörningar på jakt efter en ledig parkeringsplats.

Detta är bara början! Mobility46 utforskar hela tiden nya tjänster och erbjudanden som kan ge mervärde i den totala upplevelsen av garage och parkeringsplatser.

INSTABOX är en frakttjänst som fungerar som en blandning mellan ett mjukvaru- och logistikbolag. Genom att skicka e-handelspaket i expressfart till smarta, integrerade skåp runt om i landet har de förändrat sättet logistikföretag fraktar produkter till privatpersoner och företag. Skåpen står på publika platser där människor är; som gallerior, tunnelbanestationer och stora matvarubutiker.

”Instabox handlar om tid. I stället för att stå i kö på postutlämningsställen eller vänta i flera dagar på att paketet ska levereras hem till dig, levereras paketet snabbt och enkelt till boxen. Där kan du hämta upp paketet när du vill och slipper sitta hemma och vänta på leverans hela dagen. Vårt mål är att det ska vara så flexibelt som möjligt”, berättar Alexis Priftis, VD, Instabox.

Idén drog igång 2015. Tanken var från början att bygga en skåpslösning som skulle integreras med existerande transportörer, som Postnord, DHL och Schenker. Men det visade sig vara ganska svårt. De existerande transportörerna var inte särskilt intresserade, vilket ledde till att gänget bakom Instabox kom på en annan idé:

– Vi byggde vår egen logistiktjänst som vi lanserade på Apotea 2015. Sedan dess har vi sett att användarna älskar den. Vi fick faktiskt in vår första order redan 14 minuter efter att vi lanserade tjänsten. Efter tre dagar fick vi får första återkommande kund, fortsätter Alexis. I dag hanteras över två miljoner paket om året via Instabox och över 500 000 personer har provat tjänsten sedan starten. Att transportera paket och produkter till privatpersoner bygger i mångt och mycket på att hålla kunderna nöjda. När vissa logistikaktörer ägnar sig åt att se vad konkurrenterna gör, har Instabox valt att gå en helt annan väg.

”Vi gör motsatsen och bryr oss egentligen inte om vad någon annan i branschen gör. Däremot är vi måna om vad våra användare tycker och arbetar stenhårt för att hålla en hög servicenivå gentemot dem”, avslutar Alexis.

Målet är att finnas som ett alternativ hos alla landets e-handlare.